Δημοσίευση στη διαδικτυακή εφημερίδα myvolos.net

https://myvolos.net/Volos-000006223535-plirothikan-anadromika-oi-protoi-dikaiothentes-syntaksiouxoi.html

 

Πληρώθηκαν επιτέλους οι πρώτοι 44 συνταξιούχοι που πριν από 8 χρόνια είχαν προσφύγει κατά των αντισυνταγματικών μνημονιακών περικοπών των συντάξεων.

 

Τα μικτά ποσά που επιδικάσθηκαν και δικαιούται κάθε συνταξιούχος ως κεφάλαιο και τόκους είναι από 5.500 – 9.000 ευρώ, ενώ τα χρήματα που έλαβε στον λογαριασμό του, μετά τις κρατήσεις φόρου, είναι από 4.500 – 7.200 ευρώ.

 

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για συνταξιούχους ιδιωτικού τομέα (πρ. ΤΑΠ ΟΤΕ, ΙΚΑ) και για τις αντισυνταγματικές περικοπές των ν. 4051/2012 και 4093/2012 στις κύριες συντάξεις, ενώ τα ποσά που επιδικάσθηκαν αφορούν την περίοδο 1.1.2012 – 31.12.2013.

Ο ΕΦΚΑ μαζί με την σύνταξη Σεπτεμβρίου, εξόφλησε τους συνταξιούχους και για τα ως άνω ποσά, μετά από έντονες πιέσεις του δικηγορικού μας γραφείου και του σωματείου ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ, μετά την αμετάκλητη δικαστική τους δικαίωση με την υπ’ αρ. 796/2022 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Για την ιστορία: Εννέα χρόνια πριν, το σωματείο ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ξεκίνησε να οργανώνει τα μέλη του για την διεκδίκηση των κομμένων συντάξεών τους, σε πείσμα της περιρρέουσας ατμόσφαιρας περί “χαμένης υπόθεσης” και κόντρα σε όσους φρόντιζαν να αποτρέπουν με κάθε τρόπο από “άσκοπες δικαστικές ενέργειες”.

Χρειάστηκε υπομονή, αγώνας και αντοχή απέναντι στις καθυστερήσεις και τις αναβολές, οφειλόμενες κυρίως στην μη προσκόμιση φακέλου και στοιχείων από τον ΕΦΚΑ.

Η δικαίωση όμως για όσους προσέφυγαν, είναι πλέον αμετάκλητη.

Το σημαντικότερο ερώτημα όμως παραμένει:

Τί θα γίνει με όσους δεν έχουν προσφύγει εγκαίρως ή δεν έχουν προσφύγει καθόλου;

Θα ληφθεί – πολιτική – απόφαση για να επιστραφούν και σε εκείνους οι αντισυνταγματικές περικοπές χωρίς προσφυγές στα δικαστήρια όπως έχει γίνει για άλλες κατηγορίες συνταξιούχων στο παρελθόν;

Όταν έχει τελειωτικά κριθεί η αντισυνταγματικότητα ενός νόμου, είναι θεμιτός και σύμφωνος με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ αυτός ο διαχωρισμός;

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

© 2020 Brofa & Partners Developed by Sugarweb

logo-footer